fbpx

Hur ska man förbereda sig inför OSCE / praktiskt kunskapsprov för läkare utbildade utanför EU/EES?

Det praktiska kunskapsprovet syftar till att mäta förmågan att agera som läkare i ett antal kliniska situationer. En förutsättning för att genomföra den praktiska delen är att man först fått godkänt betyg i det teoretiska kunskapsprovet.

När kan man anmäla sig? 

Anmälan kan vara öppen 2 månader innan provet t.o.m. 1 månad innan provet. Efter anmälningstiden gått ur fördelas platserna utifrån Socialstyrelsens beslutade prioriteringsordning. Kallelse skickas cirka 3-4 veckor innan provet. Tänk på att inte boka resa innan du fått kallelse av Umeå universitet!

Nedan hittar du bra tips om hur du klarar praktiskt kunskapsprov. Om du har något tips kontakta oss alltså kommer vi att tillägga dina rekommendationer. 

1-Förbättra ditt medicinska svenska språk

Du kan förlora flera poäng om du kan inte meddela det som du menar på ett lättförståeligt sätt. Läs denna bok. 

Medicinsk svenska: handbok för utländska läkare (E-bok, 2019)

2-Tidigare OSCE frågor

Viktigaste källan är tidigare OSCE frågor. Ladda ner alla frågor och sammanfoga dem alla i en pdf format sedan öppna detta med Office Word och sedan spara detta som docx/doc format. Alltså kan du digitallt skriva dina anteckningar på frågor och bedömningsmall.

För att ta reda på vad händer på stationen kan ni ibland hitta mer förklarning och beskrivning på https://osceumea.se/.

http://www.osceskills.com/

Du kan alltid fråga från de som gjorde provet senast för att ta reda på vad händer på stationen.

3-Skapa en grupp av kollegor av 4-5 personer.

Du gör det genom att ni arrangerar ett videosamtal via Skype varje dag för 2-3 timmar. Ni kan välja kvällstider alltså kan de som jobbar även vara med er. Genom mötet via videosamtal låtsas ni att ena av er är läkare och den andra är patient. 

Ni kan ha era privata eller offentliga grouper på kunskapsprovet. Alltså kommer det som ni skapar användas i framtiden av de andra som pluggar till provet. 

4-Låtsas att ni är på stationen, skapa dialoger! 

Se vad kunskapsprovet.com skapat och ta reda på idén!

5- Se video på Youtube om OSCE för USMLE provet

Kunskapsprovet.com samlat flera videolistor som ni kan använda. 

Ni kan ocskå söka på youtube om ämnet. 

OSCE + USMLE + Sökord

6-Se video från Umeå 

7- Böcker 

*** affilierad

Läkarstudentens första tid ute på kliniken kan vara utmanande, det är mycket nytt att ta in och anpassa sig till. Här ges en heltäckande introduktion och stöd inför den kliniska tjänstgöringen med fokusanamnes, status, medicinska procedurer och juridik. ?På klinik ger både instruktioner och råd att använda sig av vid undersökningen av patienten och vid patientsamtalet. De medicinska procedurer och kliniska färdigheter en nyutbildad läkare bör kunna beskrivs noggrant med indikationer, tillvägagångssätt och tips vid utförande. Journalens och rondens betydelse i det kliniska arbetet skildras, och boken erbjuder även en överblick av de etiska principer som styr läkarens arbete. På klinik avslutas med en sammanfattning av hur man skriver recept, intyg och remisser samt de viktigaste lagarna i det kliniska arbetet.Bokens syfte är att guida läsaren inför den kliniska tjänstgöringen och fungera som en hjälp att själv utarbeta sina egna kliniska färdigheter. I första hand riktar sig På klinik till läkarstudenter, läkarkandidater, underläkare och AT-läkare, men kan också vara aktuell för andra personalkategorier inom vården.

8- Material som används på OSCE

På vissa OSCE-stationer finns det specifikt material. Nu då det kommit frågor från er som förbereder er för det praktiska delprovet om vilket fabrikat som används på vissa stationer väljer vi att lägga informationen här. Det mesta som prövas är allmänna färdigheter snarare än det som är fabrikatspecifikt.

  • Gå till HLR lathund!
Gå till HLR lathund!
  • Ögonmikroskop

9-Hur rapporteras resultatet?

10- Studiegrupper, diskussionsforum, video

Tips på facebook-grupp:

Online Chat 

YouTube

Webbsidor

Dela det här:

Relaterade Artiklar

Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.