fbpx

Göteborgs universitet: Introduktionsutbildning för nyanlända läkare

Introduktionsutbildning för nyanlända läkare

Arbetsförmedlingen har i samarbete med Göteborgs universitet och Linköpings universitet tagit fram en introduktionsutbildning inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov för nyanlända läkare utbildade utanför EU/EES. Utbildningen förbereder deltagarna inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov och är på 11 veckor, heltidsstudier.

Den första kursen startades i Göteborg hösten 2016 och har utvärderats och uppdaterats och under våren 2018 har den fjärde kursen givits. Inga kurser planeras under hösten 2018.

Under hösten 2018 startar en kurs i Linköping, vänd dig till din handläggare på Arbetsförmedlingen för mer information om du är intresserad.

Läs mer om utbildningen här

Förbereder inför kunskapsprovet
Utbildningen ska på bästa sätt förbereda inför Socialstyrelsens medicinska kunskapsprov. Utbildningen kommer att fokusera på teoretiska moment med utgångspunkt i kliniska fall. Kursdeltagarna kommer med hjälp av diagnostiska prov att få identifiera egna kunskapsluckor. Under handledning kommer kursdeltagaren därefter få öva sin förmåga att kritiskt och systematiskt integrera och använda preklinisk, klinisk och vetenskaplig kunskap samt analysera, bedöma och handlägga komplexa företeelser, frågeställningar och situationer inom det medicinska området. Undervisning kommer också bedrivas i form av praktiska övningar, simulerade kliniska situationer och studiebesök i sjukvården.

Socialstyrelsen har i samarbete med Umeå Universitet utformat ett kunskapsprov för läkare utbildade utanför EU/EES. Man har tre försök på sig att klara av det teoretiska provet och man måste klara av det inom två år från att man först gör provet. Detta tidskrav har inte funnits tidigare. Mot bakgrund av detta så är det viktigt att man har förutsättningar att kunna klara av provet på tre försök och inom två år eftersom man annars förlorar sin chans att få legitimation genom Socialstyrelsens kompletteringsprogram.

Denna kurs är en del av snabbspåret för nyanlända läkare.

Dela det här:

Relaterade Artiklar

Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.