fbpx

Karolinska Institutet: Preparandkurs för läkare med utbildning från länder utanför EU/EES

Preparandkurs för läkare med utbildning från länder utanför EU/EES

Preparandkursen riktar sig till dig som är läkare med grundexamen från ett land utanför EU och som avser att söka svensk läkarlegitimation. Kursen syftar till att ge en översiktlig uppdatering av medicinska kunskaper inför det obligatoriska nationella kunskapsprovet som anordnas av Umeå universitet.

Anmäl dig till kursen

Om kursen

Genom denna kurs får du de bästa möjligheterna att förbereda dig inför kunskapsprovet och komma ett steg närmare att arbeta som läkare i Sverige. Kursen anordnas av Karolinska Institutet, Institutionen för lärande, informatik, management och etik i samarbete med språklärare vid Södertörns Högskola.

Kursen ges på uppdrag av Sveriges Läkarförbund som har ansökt om medel från Arbetsförmedlingen för finansiering. I det fall kursen inte beviljas medel ställs den in.

Upplägg

Kursen kommer att omfatta 16 veckors studier motsvarande heltid. Den kommer inkludera undervisning i medicinska ämnen som ingår i läkarprogrammet. All undervisning kommer att vara digital och ske på svenska. Samtliga moment i kursen är obligatoriska. Föreläsningsmoment hålls av medicinskt sakkunniga lärare.

Antagning till kursen kommer att ske efter ett språktest. Maxantal deltagare är 120.

Deltagande i kursen ger inte rätt till studiemedel från CSN eller andra ersättningar.

Datum

Kursstart är 4 mars 2024 och kursen avslutas 20 juni 2024.

Innehåll

Undervisningen i medicin består av självstudier av webbaserade föreläsningar, fallbeskrivningar och frågor från tidigare kunskapsprov och AT-prov. Patientfall och frågor från tidigare prov kommer att diskuteras i hela gruppen eller i mindre grupper, under ledning av specialistläkare för varje ämnesavsnitt. 

Behörighet

Behöriga att söka är personer med läkarutbildning från länder utanför EU/EES som har fått beslut från Socialstyrelsen att de kan göra kunskapsprovet. Godkända kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/E, eller dokumenterade kunskaper i svenska motsvarande nivå C-1.

Så här går antagningsprocessen till

1) För att vara behörig till preparandkursen måste din utbildning vara granskad av Socialstyrelsen. På Socialstyrelsens webb finns information om hur du gör för att få din utbildning granskad.

2) Du anmäler dig till Preparandkursen (se länk nedan).

3) Efter anmälan kommer du att bli kallad till ett språktest i svenska som du gör på distans på webben 19 februari, vecka 8.

4) Om du blir godkänd i språktestet kommer du att få en kallelse till kursen under vecka 9. 

5) Observera att kursen kan komma att ställas in om Arbetsförmedlingen inte beviljar ansökan om främjandemedel för arbetsmarknadens parter.

Anmälan

Sista dag för ansökan till kursen är 15 februari 2024.

Anmäl dig genom att fylla i formuläret “Anmäl” nedan.

Observera! Genom att fylla i ansökan intygar du att du har kunskaper i svenska enligt bestämmelser för grundläggande behörighet för grundnivå, Svenska B eller Svenska 3, med lägst betyget godkänd/E, eller kunskaper i svenska motsvarande nivå C-1.

Dela det här:

Relaterade Artiklar

Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.