fbpx

Hur ska man förbereda sig inför det teoretiska kunskapsprovet för läkare utbildade utanför EU/EES?

En av svårigheter med kunskapsprovet är att det inte är klart vad en person ska studera för att kunna klara provet. Tyvärr är en del av riktlinjer inte rent medicinska utan beror på vilka resurser som finns hos de olika regionerna. När du svarar på frågor måste du ta hänsyn till var du befinner dig t.ex. en vårdcentral eller ett sjukhus. Nedan kommer flera tips och flera olika bra källor för att förbereda dig inför kunskapsprovet. Enklaste provet var i maj 2019 och därefter blivit svårare successivt. Men det beror troligen på har det blivit successivt svårare men det beror troligen på den vetenskapliga utvecklingen inom medicin, på konkurrensen på arbetsmarknaden och på Sveriges behov. 

Troligen kan du klara provet om du behärskar de första tre av de nedanstående källorna.

*** Vi vill tacka Adina Jägbeck som hjälpte oss med språklig rättelse av denna artikel.

1- Gamla frågor 

Viktigaste källan är tidigare prov. Det finns vissa frågor som upprepas flera gånger. Men när du läser frågor ska du fördjupa inom detsamma ämne eller kring detta utan bara själva frågan på tillfället. Du kan googla frågan eller alternativ då hittar du även bra info i Wikipedia eller Quizlet.

  • Du kan hitta alla gamla frågor på Umeå university webbsida. 

Nyligen började en ny sida sortera frågor och förbredda facit. Men det är inte klart vem är bakom sidan och om de har upphövsrätt till detta. Detta är inte gratis. Men ni kan skapa konto utan att betala! Vi fått inte testa detta. Alltså kan vi inte kommentera på detta. 

Det finns också studiecirklar som sorterade frågor och har möte veckovis.

2- Hypocampus.se 

Hypocampus är en av de bästa källorna. Tyvärr är det inte gratis. Men det kostar inte så mycket. Du börjar gratis men efter en gräns får du meddelande att behöver prenumerera för att kunna fortsätta. 

Lyckligvist började Umeå universitet sortera frågor i partnerskap med ett företag som heter Cortexio. Detta erbjuder fri teknik men delar vinsten med kursutvecklaren. Här hittar du mer info om hur Cortexio fungerar. https://cortexio.com/partner.html

  • Gå till 150 viktigaste ämne till Kunskapsprov 
  • Gå till 100 viktigaste ämne till AT

Använd highlighter!

Få text uppläst! med 2x!

Läs dessa ämne från olika källor om du hinner!

3- First Aid for the USMLE Step 1 2021, Thirty First Edition, av Mcgraw Hill Medical

USMLE-Step1-1

*** Affiliated.

4- VISS.NU

Viss är ett medicinskt och administrativt kunskapsstöd som riktar sig till sjukvårdspersonal i primärvården i Region Stockholm. Webbplatsens syfte är att bidra till en god och jämlik vård och erbjuda bästa möjliga kunskap i patientmötet.

5- internetmedicin.se

Internetmedicin är en kunskapsdatabas för läkare med koncentrerade översikter för diagnostik och behandling av sjukdomstillstånd. Översikterna skrivs av svenska experter inom respektive specialitet och uppdateras kontinuerligt. Till Internetmedicin har knutits ett vetenskapligt råd med medicinska experter som granskar innehållet inom respektive ämnesområde.

internetmedicin.se lanserades år 2000. Internetmedicin finansieras av annonsintäkter. Annonsörerna har emellertid inget inflytande över och kan inte påverka innehållet i kunskapsdatabasen. Internetmedicin leds av Kenth Hanssen (vd), Olle Isaksson (leg. läkare och professor emeritus) och Felix Lundin (leg. läkare).

https://www.internetmedicin.se/

6- Praktisk Medicin

Praktisk Medicin är en av de mest använda informationskällorna för läkare och annan vårdpersonal. Privatpersoner hänvisas till www.doktorn.com som är en av Sveriges största webbsidor för kunskap om hälsa och medicin till allmänheten.

7- Svensk Förening för Akutsjukvård – Swesem

8- Vårdhandboken

Vårdhandboken.se innehåller 122 ämnesområden med kliniskt anpassad information som produceras i samverkan med författare och faktagranskare från hela landet. Allt fler kommuner och regioner tar beslut om att använda de nationella metoderna och riktlinjerna i Vårdhandboken. Vårdhandboken används även i vårdutbildningar både på universitet och gymnasier och innehåller förutom texter även filmer och bildspel, test i 80 ämnen samt flera hundra illustrationer och foton. Vårdhandboken förvaltas av Inera på uppdrag av Sveriges regioner och kommuner.

9- Vårdriktlinjer VGR

Vårdriktlinjer ger information om förhållningssätt och riktlinjer som stöd i ditt arbete inom vården.

10- Nationella riktlinjer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer är ett stöd vid prioriteringar och ger vägledning om vilka behandlingar och metoder som olika verksamheter i vård och omsorg bör satsa resurser på. För att följa upp utvecklingen och kvaliteten i vården och omsorgen tar vi fram målnivåer och utvärderingar, med utgångspunkt från de nationella riktlinjerna.

11- Hus 75

Den här sidan är tänkt att vara en plattform för utbyte av information mellan studenter på KI (texter, länkar, tips osv). Du välkommen att hjälpa till genom att skicka länkar, dokument och förslag eller genom att vara med och arbeta och driva sidan. Skicka ett mail till info[at]hus75.se där det står vad du vill göra och vad du kan så hörs vi!

12- Osmosis

13-  Amboss

14- Medicinens ABC

15- Grupper på Sociala medier 

https://www.youtube.com/channel/UCPJ_4Gq0-RAsErBeWurXZjg/playlists

https://chat.whatsapp.com/BaWLkY9I8DbK92ru6K4ass

https://t.me/joinchat/HMwVuhHqE006cmCRFMgDeg

https://t.me/kunskapsprovet

https://www.facebook.com/groups/355252038497155

https://t.me/edlmedicos

https://www.instagram.com/kunskapsprovet/

https://www.facebook.com/kunskapsprov/

https://t.me/USMLESTEPTAKERS1

https://t.me/kunskapsprov

https://t.me/mmedbook

16- Läkemedelsboken

Innehållet i Läkemedelsboken uppdateras inte sedan årsskiftet 2018/2019 och viss information kan därför vara inaktuell. För senaste information inom respektive terapiområde hänvisas till aktuella vårdprogram, behandlingsrekommendationer och nationella riktlinjer.

17- Gamla TULE-prov

18- FASS (Farmaceutiska Specialiteter i Sverige)

19- Medbullets Step 1 – step1.medbullets.com

20- DISTANS INSATS – INFÖR KUNSKAPSPROVET FÖR LÄKARE

Tipsa dina kollegor genom att lämna en kommentar på inlägget! Har du ett föslag skriv under detta inlägg! 👇👇👇

Dela det här:

Relaterade Artiklar

Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.